Är du kompis med ditt nervystem?

Andning har i många tusentals år använts som metod för att behålla och öka välmående och hälsa. Ett medvetet andetag hjälper dig både att öka syresättningen och att släppa fysiska och emotionella spänningar och blockeringar i kroppen. I det moderna samhället lever majoriteten med ett nästintill ständigt aktiverat sympatiskt nervsystem, alltså med stort stresspåslag. En stressreaktion tar en sekund att aktivera - och timmar att göra sig av med. Dessutom är det sympatiska nervsystemet 5 gånger starkare då det utvecklats redan dag 2 i fosterstadiet vilket betyder att vi behöver träna det parasympatiska starkare.

Bryggan Damernasjpg

Jag är väldigt nyfiken på hur nervsystemsreglering och ledarskap hänger samman. Vi har ett eget nervsystem. Och vi har ett kollektivt nervsystem. Båda påverkar varandra. Genom att vara närvarande i din fulla kraft och lugna ditt eget nervsystem så påverkar du även andras. Ledarens nervsystem påverkar mest. Du behöver inte göra något, säga något, bara vara så påverkar du andras nervsystem i samma riktning. Mot stress. Eller mot lugn. Det är en livslång resa och kräver träning. Samtidigt som vi har allt inom oss. Och det är inte svårare än att börja med ett djupt andetag - för att skapa ett litet mellanrum mellan tanke och handling. Med ett djupt medvetet andetag börjar du att reglera ditt nervsystem i rätt riktning. Ett litet mellanrum som gör att du agerar i stället för att reagerar. Fattar klokare beslut.

Och bara för att vi inte känner press och stress på jobbet så innebär det inte att vi arbetar mindre. Resultatet av det vi gör i ett lugn nervsystem blir ofta både smartare och mer effektivt - samtidigt som livet och arbetet känns så mycket härligare och mer meningsfullt. Winwin.

Anna Linton kalla bad nervsystemjpg

Nervsystemet lugnas ytterligare genom fokus och rutiner. Gränssättning och självledarskap. Träning varje dag. Och blir så mycket starkare när vi tränar tillsammans.

Just nu håller jag på att utbilda mig till lärare i Neurotransformative Breathwork (NTB). 14 veckor. Snart är vi klara. Hela helgen är jag på Gotland på Prana centr. Hos vår lärare Linda Maasara. En helt otrolig kvinna som lär mig så mycket. Det ska bli så kul att få dyka djupt ner i NTB. Komma hem med massor av ny kunskap. Och snart börja leda klasser, kurser och 1:1 coaching med denna magiska teknik. Kalla bad och NTB - är en ljuvlig kombo. Jag längtar! 

Anna Linton kalla badjpg

Vi arbetar med neurotransformation vilket innebär att hjärnan genom andningen försätts i alphavågor, tankar stillas och du landar ner i kroppen. Genom aktivering av det parasympatiska nervsystemet sänks hjärtfrekvensen, nivåerna av stresshormoner sjunker och det skapas förutsättningar för läkning och utveckling.

Genom NTB ökar du på sikt din medvetenhet om dig själv, dina beteenden och vad de skapar för effekter i ditt liv. Med det ökar du din förmåga att fatta medvetna beslut i linje med dina innersta önskningar.

Effekter:

  • Ett lugnare nervsystem. 
  • Ökad syresättning av kroppen.
  • Minskad muskelspänning och fysiska smärtor.
  • Inre lugn och ro.
  • Lätthet och klarhet.
  • Ökad energi.
  • Ökad självkärlek.
  • Ökad kreativitet och problemlösningsförmåga.
  • Klokare beslut, fördjupade relationer och ökad samarbetsförmåga.
  • Ja, listan är lång.

Jag drömmer om att ledningsgrupper världen över ska utforska och utbildas inom dessa kunskapsområden tillsammans med den senaste forskningen så att vi vässar våra förmågor och ledarskap som är avgörande för att vara relevanta, attraktiva och gå välmående och lyckliga in i framtiden. 

Att vara en CHANGEMAKER och trampa upp nya stigar är inte enkelt. Men så värt. Min själs viskning bekräftar att detta är så rätt. Yes and more please. 

Med kärlek,

Anna