Ära vare soloföretagandet

och communityt där vi alla kan växa!

Kan du skala upp din business utan att anställa? Svar JA! Med smarta samarbeten och en genomtänkt affärsmodell.  

IMG_5625jpg

För mig är friheten viktig - att få rå om min tid. Det talas mycket om tillväxt i innovationssystemet i form av antal anställda. Kan vi bredda perspektivet och prata om kraften i community, sampaketering, smarta samarbeten och energin som skapas när snabbfotade kraftfulla soloföretagare och mindre bolag går samman?

Så har jag arbetat i hela min karriär och skapat massor av olika koncept, upplevelser, innovationsprocesser och festivaler som skapar impact! Jag arbetar och har alltid gjort tillsammans med mina vänner. Igår fick jag kommentaren att jag lever ett sånt lyxigt liv som jobbar med min passion och mina vänner. Yes, det är lyxigt. Liksom det är ett medvetet val med en genomtänkt strategi som ligger bakom. Dvs möjligt för ALLA. Möjligt för dig! Vi lägger mycket tid på arbetet och de människor du umgås med varje dag kommer att sätta stor prägel på ditt liv. Så välj med omsorg!

Ibland har jag startat bolag tillsammans med andra för att det går enklare men jag vill slå ett slag för att samarbeten och skalbarhet inte behöver vara så komplicerat! Och det är så mycket roligare än att arbeta allena. Och vi kommer så mycket längre! Fåglarna som flyger i klunga flyger 70 % mer effektivt än när de flyger själva. Låt oss lära av dem. Jag får ofta höra att vi är så bra på samarbeta i Varberg. Och yes jag håller faktiskt med. Och det är ju för att vi har övat väldigt mycket på just det. Och då blir en vass på det.

På temat vill jag även tipsa om Lina Skandevall - hon är Queen of soloföretagande och skriver mycket bra om det + resor både i Sverige och världen över! Följ henne.

Här kommer mina tips och tankar kring sampaketering:  

1. Ärlighet A o O. Det funkar inte att en roffar åt sig mer. Det behöver inte heller delas lika. Men det ska vara tydligt hur prissättning och affärsmodellen ska fungera i praktiken. Transparens och ärlighet är är grunden i allt.

2. Ett bolag är ansiktet utåt - där kunden beställer och betalar. Alla kan vara med att marknadsföra och sälja men själva köpet sker hos en part.
När uppdraget är klart fakturerar alla andra enligt ök. Viktigt att det är en tydlighet genom hela processen. Skriv ett enkelt handshake ageeement så att ni uppfattat samma sak. Det går även fint att svara på upphandlingar tillsammans. En aktör svarar och resterande är underkonsulter och är med i anbudet med sina Cv:n.

3. Dela på ledarskapet.
Alla team behöver en ledare. Men det behöver inte vara en och samma person hela tiden. Turas om och öva på olika roller. Det blir mindre sårbart och väldigt kul!

4. Hitta ditt crew som kompletterar dig och som gör dig glad.
Hur? Lyft blicken! Det finns ju en miljard människor bara på instagram. Ut och nätverka och hitta ditt dreamteam. Kanske ser du någon som en konkurrent? Se istället er som kollegor i samma bransch och se hur ni kan samarbeta och lyfta varandra! Jag tror nämligen inte på att det finns något som heter konkurrens. Låt oss skapa mer för fler. Tillsammans. Och bada i överflödet av möjligheter.

5. Se till att ha en tydlig gemensam mission och värderingar.
När de krockar kan det lätt bli skavigt. Om ni lägger tid på att lära känna varandra ordentligt vid starten och investerar den tiden – så lovar jag att ni har gott av det senare när det blir skarpt läge.  

6. Sätt tydliga principer
för ert samarbete, hur ni ska samarbeta och känn in vad som är viktigt på riktigt för er. För daglig kommunikation så älskar jag SLACK och Google Drive där alla enkelt kommer åt alla dokument och alla kan samskapa enkelt. Gör en budget så ser ni när ni är lönsamma och sätt upp ett projektkonto i er bokföring så kan ni följa upp ekonomin enkelt. Se till att OH-kostnader räknas in i er budget. 24 timmarsregeln - den har jag tipsat om förr och är så bra. Bestäm er för att alla har 24 timmar på sig att ta upp om något skaver i teamet. Med den som princip kan du lita på att dina kollegor kommer att känna in, ta ansvar för sina känslor och delar när det behövs.

7. Arbeta med dig själv hela tiden, din gränssättning, behov och längtan genom dagliga reflektionsövningar.
Se till att bli din egna allra bästa vän och ge dig själv den bekräftelse som behövs så behöver du inte få den av andra. Det är väldigt nice att inte sitta fast i bekräftelse-träsket. Där har jag varit och arbetar metodiskt för att ge mig själv det jag behöver. Friheten som kommer av det är fantastiskt och att få arbeta med någon som har koll på sin egen skit är väldigt härligt, eller hur. Forskning från Harvard Business School visar dessutom att de personer som ägnat en stund varje dag till reflektion ökade sin prestation med 23%.

8. Lär genom att göra och skapa det ni vill se mer av.
För det växer. En bra metod för att utvärdera ett samarbete eller en del av en kreativ process är övningen: BEHÅLL - KASTA - SKAPA. Ställ upp tre delar: Vad vill vi behålla? Vad vill vi kasta och vad vill vi skapa nytt? Börja med att inventera de tre delarna – analysera och ta med er det i ert fortsatta arbete.  

9. Ha kul och fira varje liten del!!
Häll upp rosa bubblor i vackra glas. Ge varandra beröm och visa tacksamhet och berätta vad ni är stolt över. Allt det är värt att fira.

IMG_5623jpg 

Lycka till - kram & kärlek  

Anna  

IMG_5624jpg