Att skapa sig en semesterstrategi!

Our thoughts generate words
Words generate actions
Actions generate habits
Habits generate character
Character generates destiny

- Mahatma Gandhi


Anna-8525jpg

De orden inledde vi veckans Lunch & Learn med på temat Semesterstrategi.

Har du en semesterstrategi? Ja, nej – eller kanske WHAT? Vad menas egentligen med en semesterstrategi? Jo, helt enkelt att göra medvetna val kring semestern. Precis så som Gandhis ord. Du blir det du tänker och känner.

Det är så lätt att tänka att “nu ska vi ha det si och så och vädret måste vara som vi vill ... . Och så blir det ju inte alltid – läs sällan. Det är så lätt att dras med i andras förväntningar och tappa greppen om rutiner och självledarskapet om sommaren. Kanske är det då vi behöver självledarskapet som allra mest?

Semester kan se så olika ut. För många är det 5 veckor på sommaren - en mer klassisk industrisemester. För vissa arbetar vi som mest på sommaren - så är det för många inom besöksnäringen och vintern innebär semester. För andra är det att ha semester i magen varje dag, året runt! Det är min melodi och intention.

Så att skapa sig en semesterstrategi handlar om att på förhand ställa sig några frågor så som:
”Hur vill jag egentligen ha det för att må bra under semestern?”
“Vad är viktigt för mig?”
“Vad behöver jag för att må bra?”

Och för dig som lever tillsammans med någon annan, har familj och sommarlovsbarn - fundera var och en och lyssna till varandras svar för att kunna få in så mycket som möjligt av det som alla längtar efter! Allas behov och önskningar ska äras! Inte bara barnens. Inte bara föräldrarnas.

Anna-8433jpg

 Här kommer några praktiska tips som gör det enklare för mig! Testa gärna.

1. Checka in med dig själv och de du har runt omkring dig varje morgon; vad behöver du just idag i form av återhämtning, vila, rörelse, gemenskap, näring och meningsfullhet?

2. Gör en semestermoodboard i början av sommaren/sommarlovet i familjen – en visuell drömlista som delas med de du ska dela sommaren med. Det är så mysigt att lyssna in varandra och sedan skapa en gemensam!

3. Integrera vila varje dag. I olika format. Vila måste inte vara att ligga ner på stranden. Det kan vara en långsam promenad i skogen. Att bara vara. Tid att reflektera, skriva och surfa. Känn efter vad det betyder för dig och vad kroppen längtar efter. Och planera inte in varje minut. Skapa förutsättningar för det spontana!

4. Ett NEJ till någon annan är ett JA till dig själv. FOMO kanske är som starkast under sommaren? Det fullkomligt vimlar av aktiviteter och möjligheter och i sociala medier ser det ut som att alla har en drömsommar. Men STOP! Alla har sand i sängen, grus mellan tårna, utmanande relationer, kladdigt kök och blöta badkläder i ouppackad påse i hallen. Välj med omsorg vad du tror på, vad du tar in och vänd snabbt från avundsjuka och brist till tacksamhet och överflöd. Stanna upp och känn in vad du vill innan du svarar JA eller NEJ. Dras inte bara med i andras förväntan. När vi känner in och uttrycker våra gränser blir det ofta mycket enklare att skapa djupare relationer. Det blir mer frihet och flow. Och för att veta om det är ett JA eller ett NEJ. Skapa mellanrum som möjliggör för dig att hinna känna in ditt ja och ditt nej. Säg ibland: “Jag ska fundera på det en liten stund och ge dig ett svar om ett tag.” Det skapar respekt och förtroende!

5. Det vi fokuserar på växer. Har du hört om Law of Attraction – attraktionslagen? Kort handlar den om att "lika attraherar lika” - du skapar din egen verklighet. Genom att allt det som du fokuserar dina tankar och dina känslor på, attraherar du in i ditt liv. Detta innebär i sin tur att om du till exempel fokuserar på hur läskigt någonting är, då kommer du att attrahera in i ditt liv fler situationer som liknar denna rädsla. Och på samma sätt precis tvärtom; om du fokuserar på det som är vackert och härligt och som du längtar efter, ja då attraherar du in mer av det i livet. Vår semester blir det vi skickar ut. Och vi har möjlighet att göra medvetna val. Se glaset som halvtomt eller halvfullt. På detta tema kolla in – läs boken eller se filmerna:

Ta med dig dessa frågor inför din semester, för att skapa dig en semesterstrategi som passar dig:

Hur vill du egentligen ha det för att må bra under semestern?
Vad är viktigt för dig?
Vad behöver du för att må bra?

Jag önskar dig din bästa semester någonsin!
Kram och kärlek,

Anna

Anna-8890jpg