Framtidens ledarskap

Jag tror att ledorden för framtidens ledarskap är mission, medvetenhet, återhämtning, radikalt självledarskap och samskapande. Ledare som tar fullt ansvar för sig själv, sina beteenden kommer att kunna samarbeta och samskapa med kollegorna långt bortom det vi var och en tror är möjligt. När vi kommer ner i våra kroppar, balanserar huvud och hjärta, har en tydlig ledstjärna kan vi tappa in i ett magiskt space, tyda subtila signaler och släppa loss potential. Vi arbetar smartare och mer effektivt, fattar klokare beslut och mår bättre.  


Samarbete_Anna Lintonjpeg

Här kommer en spaning på framtidens ledarskap och processledaren som får det att hända:

1. Känslointelligens (EQ) - ledarskapsträning med EQ stärker din och teamets samarbetsförmåga. I takt med att AI blir effektivare, kan underlätta för oss och frigöra tid under vår arbetsdag möjliggör (och kräver) detta att vi människor bli allt vassare att känna, leda och samarbeta. När du övar upp din känslointelligens får du en djupare närvaro som möjliggör att både acceptera och hantera dina egna känslor, tillstånd och tankar för att sedan agera i linje med det som är bra för både organisationen, teamet och en själv. Det handlar om förmågan att känna alla känslor - även de som känns obekväma - och att vara närvarande med det som känns utan att gå in i triggers eller stänga av. Att öka vår känslointelligens kräver sitt arbete, att vi lär känna oss själva på djupet, framförallt de sidor av oss själva som vi helst gömmer både för oss själva och andra. När vi vågar se närmare på dem och acceptera dem öppnar en enorm tillväxtzon upp sig för oss och helt nya möjligheter.

2. Återhämtning är en naturlig del i framtidens ledarskap. Ungdomsbarometerns trendrapport för 2024 visar att en allmänt orolig omvärld ger upphov till olika sätt för unga att hantera livet. Vissa lägger fokus på det egna välmåendet och att sänka tempot, medan andra går på offensiven och ökar tempot. Vi ser i resultaten att fler tjejer går mot att sänka tempot, medan killarna tenderar att höja. Detta kommer att påverka hur vi vill ledas i framtiden där återhämtning är en naturlig del av ledarskapet. Något som en undersökning i senaste numret av Tidningen Chef också visar (återhämtning ligger högst upp på listan över vad svenska chefer önskar sig mer av under 2024). Det handlar inte om att arbeta hårdare utan att arbeta smartare tillsammans. Inom besöksnäringen och turism ser vi samma trend - återhämtning får större plats och fler vackra platser nära naturen öppnar och växer. Trenden Bleisure växer - en kombination av business and leisure vilket betyder att vi har en privat tid på våra affärsresor och flyttar ut möten i härliga miljöer. På min top-lista på detta tema finns Hyssna Forest Retreat utanför Borås, Västra Götaland. Här kan du välja mellan att bo och mötas i Treetop Cabin, Cliffhang Cabin eller Creek Cabin. Otroligt vackert, hög kvalité rakt genom och ett fantastiskt landskap och värdskap. Stanna en dag extra och vandra längs mysiga vandringsleder, hyr en kajak eller liten båt med picknick. Kika in blogginlägget när jag och Roadtrip i Sverige var där i höstas. Ja åk dit. Otroligt fint!

 


Anna Linton_Hyssna Forest Retreatjpeg
Hyssna Forest Retreat - Anna Linton på roadtrip med Roadtrip i Sverige 

3. Neurotransformativt ledarskap. Framtidens ledare har kunskap om det autonoma nervsystemet och hur det påverkar individ och grupp. Den ledare vars sympatiska nervsystem ofta är aktiverat kommer inte att kunna möta sina medarbetare på ett lika inkännande och medvetet sätt som den ledare som bär kunskapen om hur den aktiverar det parasympatiska nervsystemet och därmed sänker sina stressnivåer och kommer till närvaro. Det här tror vi är en av framtidens ledarskaps allra mest centrala pusselbitar. Den organisation som satsar på att öka såväl chefers som medarbetares kunskap om nervsystemreglering kommer att utveckla en ledarskapskultur som främjar hållbar utveckling - på riktigt. Människor med lugna nervsystem är smartare, mer kreativa, innovationsbenägna och resilienta.

Nar sjalen far gronska Bleisurejpeg
Boktips: När själen får grönska - Eva Robild

4. Gruppens psykologiska trygghet
avgör hur långt gruppen har förmåga att samskapa, arbeta effektivt och lösa komplexa utmaningar tillsammans. När människor i en grupp har koll på sina egna gränser, tar ansvar för sina känslor och behov är det väldigt enkelt att samarbeta. De flesta av oss har dock inte övat så mycket på detta. När vi inte har arbetat med oss själva och låter oss styras av vårt ego så kommer vi inte så långt som team. En berättelse som varit stark har varit separation. Men är det något framtiden behöver så är det inkludering. Framtidens ledare ser detta och avsätter tid för att leda svåra samtal där teamet utmanas på djupet, ser till att alla har tillgång till allt de behöver för att utveckla och utvecklas - tillsammans.

5. Ert mission och storytelling! Forskningen visar att de organisationer som har ett tydligt mission är mer hållbara än andra. Engagera hela teamet i utvecklingen av er organisations mission och existensberättigande och låt ert hållbarhetsarbete bli en del av företagets strategi.

Hur gör vi då för att få till detta i praktiken? Dream big act small! 

9O3A4324 1jpg

How to 1: Skapa återhämtning och mellanrum i varje möte. Välj mötesform med medvetenhet, utifrån syfte och mål med mötet. Välj oftare in en mötesform som premierar samtalet före information. Inled varje möte med något som hjälper mötesdeltagarna att vara i mötet, i närvaro. Inte någon annanstans - om vi hela tiden är någon annanstans i tanken är vi inte effektiva. I framtidens ledarskap är det slut på multitaskande. Vi är på mötet i vår fulla potential; body, mind & spirit. Framtidens ledare är trygg nog att bjuda in mötesdeltagarna att göra något som reglerar nervsystemet; få bort stress ur systemet genom att skaka på kroppen en stund eller andas några djupa andetag. Genom att få in återhämtning och mellanrum i varje möte minimerar vi antalet meningslösa och onödiga möten.

How to 2: Kompetensutveckla dig inom mänsklighetens potential och vår förmåga att samarbeta. Alltså att på riktigt samarbeta och inte bara arbeta samtidigt. Det viktigaste här är att arbeta med oss själva och bli riktigt vassa på nervsystemsreglering. En känsla tar bara 15 sek att verka ut. Resten är storys om det som hänt (tillstånd) och här fastnar vi ofta, i ett ältande. Så öva dig på att känna alla känslor, även de som känns obekväma - och att vara närvarande med det som känns utan att gå in i triggers eller stänga av - likt badbollen som vi försöker trycka ner under vattenytan - ja den kommer alltid upp igen. Vi kan inte bara se vissa delar. När vi vågar se närmare på alla mänskliga sidor och acceptera dem öppnar en enorm tillväxtzon upp sig för oss och helt nya möjligheter. En kreativ kraft som är svår att stoppa.

How to 3: Skapa och underhåll ditt community! Låt oss bli riktigt skillade medskapare! Fåglarna flyger 70 % snabbare när de flyger tillsammans och har bäst koll på den som är före och efter. Vad kan vi lära av detta? Vilka flyger du med? Var nyfiken på människor och möt nya människor för att lära mer om nya perspektiv! Se till att ert mission är tydligt och att ni lever det varje dag och inte hamnar i en rapport i en byrålåda. Och när ni gör grymma grejer - glöm inte att berätta om det. Många gör bra grejer men få berättar om det! Använd storytelling som verktyg i er kommunikation. Det får nog bli ett eget inlägg.

 

Fler tips:
- ät lunch med en ungdom, en kreatör eller soloföretagare varje vecka eller person som arbetar med något helt annat än dig - för att lyssna in andras perspektiv och vidga din egen värld.
- omvänt mentorskap, låt unga guida dig och lär av varandra!
- avsätt 20 min varje dag för att bygga relationer i sociala medier.
- reflektera mera! Vid starten och mot slutet av ditt arbetspass - reflektera över vad du är stolt över, vad du är tacksam för och vad du längtar efter. Forskning från Harvard Business School visar att de personer som ägnat en stund varje dag till reflektion ökade sin prestation med 23%.

Är du nyfiken på att lära dig mer om framtidens ledarskap? Gå vår utbildning FRAMTIDENS PROCESSLEDARE. Detta är för dig som är modig nog att ta nästa steg och leda framtidens organisationer. Du som vill skapa mer för fler och utveckla din intuition, lyhördhet och förmåga att skapa mening och engagemang. För dig som vill vara resilient och relevant in i framtiden. För dig som vill leda komplexa processer och svåra samtal.

Framtidens processledare är mitt och Johanna Skantzes senaste program som vi laddat med all vår erfarenhet, senaste forskningen, kunskap och konkreta metoder som vi vet fungerar i praktiken. Du blir en del av ett team som under 1 år följs åt och där vi dyker rakt ner i framtidens ledarskap.

Läs mer här. Välkommen ska du vara!

Anna Linton, anna@annalinton.se
Johanna Skantze, johanna@johannaskantze.com