Kalla bad

Kalla bad Anna Lintonjpg

Kalla bad är för mig en viktig nyckel för ett härligare liv. De grundar, rensar energifältet från skav och oro. Fyller mig med ny livsenergi. När jag dyker ner i det stora blå havet och termometern visar 4 grader är som att hela mitt system uppgraderar sig. Än är baden varma ~ men snart är vi där!

Varbergjpg

Jag bor i världens bästa stad med världens härligaste brygga: Varberg & Damernas Nakenbad. Så tillgängligt och lätt att åka dit och bada. Ibland sitter jag och jobbar på ett café, längt av ett bad bubblar upp och jag har inte packat handduk. Då knölar jag ner tre servetter i fickan som jag tar med mig med ned till bryggan och torkar mig på efteråt. Vinterbadar du?

IMG_3706jpg

För dig som ännu inte är övertygad:

Kalla bad har väldigt fina effekter på vårt välmående, endorfiner släpps lös i kroppen, stress minskar och förbränning ökar. Du behöver inte vara i så länge för att få effekt. 20 sek gör skillnad.

En ullmössa och vantar är bra att ha för att inte bli för nedkyld.

Badskor är också smart att ha för att inte skada fötterna, kallast tycker jag det blir runt anklarna och då hjälper badskor. Upplevelsen riktigt kalla dagar blir då härligare.

Använd andetaget när du klär av dig och går ner i vattnet. Det är lätt att spänna sig för att huvudet tror att det är så kallt. Med djupa andetag och ett avslappnat nervsystem så tycker kroppen inte det är så kallt och börjar njuta. Jag tycker att det är en fin ritual att andas i kapp med havets våg och rytm för dagen innan jag går i vattnet.

Preppa med varma kläder, som är lätta att ta på efteråt. En liten extra handduk att stå på är bra att ha. Kaffe eller te i termos är också en fin avslutning.

Bada alltid två om något skulle hända.

Fortsätt bada efter sommaren - 1 gång/vecka eller fler. Då vänjer sig kroppen gradvis. Och när januari är här njuter du till fullo!

Mer inspiration om Kalla bad hos Kallbad.nu  

IMG_3708jpg

Alla fina foton har min vän fotograf Josefine Bergqvist tagit.