Samarbetsförmåga och potential

Förra veckan hade vi Lunch & Learn. Johanna och jag. Temat var Samarbetsförmåga och potential. Ett ämne som intresserade många. Vi kopplade ihop detta till ledarskap och arbetsliv. Jag älskar så att bjuda in till kunskap och nya perspektiv. Inte som en total sanning. Nej bortom rätt och fel, bra och dåligt. Ett nyfiket utforskande där vi testar nya tankar, för känna in hur det är at vara människa, mötas och boosta vår fantasi. Yes, där är nämligen allt möjligt. Det som känns värdeskapande tar vi med oss på livets fortsatta resa - resten låter vi passera. 

Anna Linton kunskap och nya perspektivjpg

Här kommer en kort summering av vad vi pratade om!

95% av vårt liv styrs av vårt undermedvetna, alltså av våra präglingar, det vi lärt oss genom livet. Hjärnan agerar energiminister och vill helst att vi fortsätter göra som vi alltid har gjort, oavsett vad det skapar i våra relationer och interaktioner med andra människor. Oavsett hur det får oss att må så drar det minst energi. Att göra och testa nytt drar mer energi och det upplever många som jobbigt om vi inte aktivt bestämmer oss för att det är roligt och lustfyllt (och det går! allt är en träningssak). 

Historiskt sett har vi människor lagt övervägande fokus på den mentala intelligensen - IQ. Men det är ju bara EN DEL av den intelligens vi människor bär på. Vi är ju så mycket mer än våra hjärnor! Vi har förmodligen bara skrapat på ytan till vad vi är kapabla till som människor. Vår potential är långt långt större än vad de flesta av oss idag ens kan föreställa oss. Spännande eller hur! Hur långt kan vi gå som människor? Vad är vi kapabla till och kan bli? Hur mycket potential kan vi släppa loss? Japp jag tror absolut det är dags för oss människor att ta nästa steg! 

Vi lyfte upp 5 olika perspektiv på den mänskliga intelligensen:

IQ - mental intelligens som har fått störst fokus i modern historia. Vi har haft och har fortfarande störst tilltro till att vi ska kunna tänka ut allting.

BQ - kroppsintelligens, kroppsmedvetenhet. Denna utvecklas genom att vi börjar känna in kroppen och bli medvetna om den, vad vi gör med den och hur det känns i den.

EQ - emotionell intelligens, känslomedvetenhet. Den egna förmågan att kunna känna in och sätta ord på de egna känslorna.

Livsenergi - den där känslan av att vara i sin essens, på “rätt” (sin egen) väg, känslan av att vara i närvaro med sig själv och andra. Livsenergin kan också ses som Eros - kärleken det som finns i oss men också något som är större än oss själva som människor; den evolutionära kraften.

Intuition - magkänsla eller själens gps enkelt uttryckt. När du bara vet.

Alla dessa fem är förmågor som det går att öva upp genom daglig praktik. Vår erfarenhet säger för att kunna att öka din förmåga att samarbeta med andra så behöver du lära känna dig själv bättre och fördjupa ditt eget självledarskap och därmed din egen medvetenhet om dig själv och dig själv i relation till andra. Du kan coacha och leda andra personer så långt du själv kommit.

I takt med att vi frigör vår egen potential - kan vi frigöra kraft i fältet mellan oss. Och kom ihåg - när någon annan skiner, så skiner du. Här finns ett överflöd av möjligheter.

Anna Linton kalla bad nervsystemjpg

Vad innebär detta i praktiken - hur övar vi oss?

IQ - handlar om att utmana din hjärna. Genom att lära dig nya saker, läsa böcker och utmana dig mentalt genom korsord, schack, soduko eller lösa matematiska problem övar du ditt IQ. Genom fysisk träning, sömn och hela tiden utmana dig själv så skapas förutsättningar för ditt IQ att blomstra.

BQ - din kroppsmedvetenhet kan du utveckla exempelvis genom att stanna upp och reflektera hur det känns i kroppen. Att vid fysisk aktivitet börja känna efter vad det är för rörelser du faktiskt gör är också ett sätt; hur känns det egentligen när du sätter ner foten i marken när du är ute och går, vilka leder flexar du och hur? För att hinna med att känna efter behöver du sakta ner tempot. Kanske gå hälften så snabbt som du brukar och rikta all din uppmärksamhet till fötterna. Öva på att sakta ner kan du ju också göra genom att praktisera mindfulness, meditation eller lugnare former av yoga (yin till exempel). Du kan också scanna av kroppen när du vaknar för att känna in om det finns spänningar och i så fall var. Du kan bjuda in skakningar och stretch under dagen. 
En superbra metod som tar 6 min är denna. Utmana dig själv och ditt arbetslag de kommande 7 dagarna! Och istället för att dricka en fjärde kopp kaffe - drick ett glas vatten och dansa loss efter lunch!

EQ - handlar om att först och främst att bli medveten om dina känslor och inte döma dom som bra eller dåliga, rätt eller fel. Många av oss har livet igenom trängt undan alla känslor som inte är glädje; ilska, sorg och äckel har inte fått samma uppmärksamhet, därmed ruvar de i skuggorna av oss och skapar lätt skav i oss och i mötet med andra. Bjud in alla känslor men låt dem inte styra dig. Känn känslan och öva dig på att inte fastna i storyn om känslan. Viktig info: en känsla varar i 15 sekunder, allt det du känner efteråt är storyn om känslan, tillståndet. 15 sekunder - helt otroligt ju. Tänk vad mycket tid vi lägger på att älta och snurra runt i tillståndet efter en känsla. Istället för att notera, observera, acceptera, låta gå och leva livet! En hjälp och träning för detta är daglig skriftlig reflektion.

Livskraft - handlar om att ge dig de förutsättningar du behöver för att den ska få spira. Du har alla svar inom dig. Så lyssna inåt. Sömn, mat, rörelse, människor som förstärker din energi, naturen, musik, konst, fågelsång är några saker som boostar vår livskraft. Livskraften följer naturens cykel. Så känns in din energi och möt årstiden. Förvänta dig inte att du ska prestera som allra bäst mitt i vintern.

Intuiton - lyssna på din inre röst. Hur många gånger har du noterat - japp det där visst jag ju. Lika självklart som kroppen din andas när du sover lika självklart kan dina beslut baseras på din magkänsla och intuition. Du känner in och vet. Alla kan träna upp sin intuition. Ett superbra sätt att öva på är att göra en förundranspromenad och i varje vägval känna in om du ska gå höger, vänster eller rakt fram. Ofta behöver jag ge besluten jag tar lite mer tid för att min urskiljningsförmåga ska träda in. Och nyfiket och kärleksfullt utforska - är detta min intuition som talar eller är det andra påtryckningar utifrån som ligger som filter och stör? 

Att sakta ner för att levla upp kan kort sammafatta vår lunch. Att ge saker tid och skapa små mellanrum för att få hjärta och hjärna i balans. Med det kommer magin och flow - både business & pleasure.

Det kommer snart fler tillfällen av Lunch & Learns på nya teman. Håll utkik. 
Alla tidigare Lunch & Learns hittar du här.

Kram på dig 

Anna 


Anna Linton facilitator och senior coachjpg