Återhämtning, engagemang och hälsa

I går var det dags för LUNCH & LEARN med mig och Johanna Skantze på temat Engagemang & Hälsa. Några gånger varje år bjuder vi in människor i vårt community kring ämnen som engagerar oss och som vi tycker är viktiga för att klara tidens tempo med harmoni, lust och glädje. Vi möts digitalt på Zoom, det är kostnadsfritt och öppet för alla.

Temat intresserade många. Vi inledde med att dela en studie gjord av Randstad 2023 som visar att 16 % av alla svenskar i arbetsför ålder är engagerade i sitt arbete. En försvinnande låg siffra, inte sant. Om bara 16% känner engagemang innebär det ju att vi har en massa mänsklig potential och en massa möjligheter som går förlorade!

Anna Lintonjpg

Vad finns det då för byggstenar som skapar engagemang? 

Randstads undersökning visar att arbetstagare vill jobba för ett företag vars kärnvärden ligger i linje med deras personliga värderingar. 34 % av arbetstagarna skulle kunna acceptera lägre lön om det innebar att de fick jobba för ett företag som de uppfattar gör en positiv skillnad för världen eller lokalsamhället.

Andra viktiga parametrar är tydlig kommunikation, ett bra system för återkoppling och rekrytering av chefer som är kapabla att leda utvecklingen av en kultur som främjar engagemang.

Undersökningen visar också att välbefinnande är en väldigt viktig parameter när det gäller engagemang. I senaste numret av tidningen Chef på listan ”De 10 främsta sakerna som svenska chefer önskar sig inför 2024 för att få förnyad ork och energi” hittar vi återhämtning. På tredje plats återfinns egen kompetensutveckling och då handlar det om kunskap om hur man återhämtar sig. Här blir kopplingen mellan hälsa och engagemang tydlig.

IMG_5410jpg

Jag älskar att lägga mig 5 min på golvet. I tystnad eller med en playlist på 432Hz - susa i väg och släppa taget om allt. Nästan varje gång så kommer jag ur vilan med något riktigt bra. En lösning, ett perspektiv, ett manus till en film eller något annat på min to-do-list. Det undermedvetna får ta sin plats och synka med universum. Ett mellanrum som bjuder in till effortless doing. Bäst i test!


Hur kan vi arbeta i praktiken för mer engagemang och bättre hälsa?

Jag och Johanna delade några tips och tankar baserat på våra erfarenheter:  

1: Formulera en tydlig ledstjärna och kärnvärden - som ni lever varje dag (och inte blir en pappersprodukt i en byrålåda). Ge processen tid, engagera hela teamet och börja med frågan VARFÖR? Vad är ert bidrag och hur skapar ni värde? Låt det vara tydligt och tillgängligt för alla i organisationen. 

Ett gott exempel här är MYLLA.se - deras mission är både tydlig och engagerande:

“Vi har gett oss tusan på att leverera den bästa maten till det bästa priset. Direkt från de som skapar maten till alla som älskar den.”

Ett annat exempel är från en av våra kunder som tillsammans med oss har formulerat 15 principer som utgår från organisationens kärnvärden och beskriver hur medarbetarna vill ha det tillsammans. De är inte skrivna i sten utan uppdateras och utvecklas kvartalsvis. Samtliga medarbetare på avdelningen svarar löpande på en självskattning som utgår från de 15 principerna. På så sätt säkerställer de att de lever sina kärnvärden och tillsammans jobbar mot den gemensamma ledstjärnan och kan lätt justera när det slirar.

2: Involvera hälsa som en del av arbetsdagen. Sitter du mycket vid datorn - se till att varje timma inkluderar 5 min rörelse. Och några dagar i veckan bjuda in yoga, breathwork eller träning på arbetsplatsen i era arbetskläder. Vi måste inte alltid dra iväg och bli supersvettiga. 

Vill ni dessutom följa upp ert välmående över tid så gör en veckovis mätning kring ert Happy Index. Det gjorde vi under 2 års tid när vi drev ett företag tillsammans med vår vän Lovisa. Vi tog fram 10 frågor som var viktiga för oss utifrån ett helhetsperspektiv - mentalt, fysiskt och själsligt och gjorde sedan ett hälsobokslut varje månad där vi under 45 min coachade varandra - för att se hur vi kan ta ansvar för vårt eget välmående och utvecklas till det vi längtar efter.  

3: Se till att lära känna varandra i arbetslaget genom kontinuerliga möten. Den senaste forskningen inom relationer och komplexa utvecklingsprocesser, bland annat från Anders Wendelheim vid Institutionen för psykologi vid Stockholms universitet, visar att väl fungerande grupper kännetecknas av att det finns en hög grad av förtroende och öppenhet. Förmågan att lösa komplexa uppgifter i en grupp beror på relationens djup i gruppen snarare än den enskildes egna förmågor. När vi känner förtroende och tillit i gruppen har vi en ökad förmåga att lösa komplexa problem och uppgifter både på egen hand och som grupp. 

Ett enkelt sätt att lära känna varandra är att checka in och ut på varje möte med ett ord eller känsla i kroppen. Boka in kvartalsvis samtal där ni pratar om hur ni mår och hur ni vill boosta engagemang och hälsa. Och våga testa nya former att mötas på! 

Första gången en av våra kunder upplevde ett cirkelsamtal där grundregeln var att lyssna mer än att prata utbrast den “Wow, vi har ju verkligen prata MED varandra istället för att bara INFORMERA varandra”.

Nästa LUNCH & LEARN är 30/1 och temat är Framtidens Ledarskap. Du hittar alla teman vi genomfört här.

IMG_5409jpg

Jag vill också tipsa om vårt koncept Design Your Life 4 Seasons - för kvinnor som längtar efter att klara tidens tempo med harmoni, lust och glädje. Återhämtning, mening, välmående och ökat självledarskap står i fokus. Vi möts digitalt en morgon per månad under 12 månader. Vi inspireras av naturen och följer våra 4 årstidernas rytm. Du fyller på med kunskap, perspektiv, gör övningar och reflekterar. Du tränar på att integrera och göra det du vet att du mår bra av och längtar efter.  


Nästa omgång startar 7 februari kl 06.00. Vill du vara med - kontakta mig och läs mer här!


Allt gott till dig,

Anna